این خورشت همچنین حاوی سبزیهایی از جمله کرفس، نعنا و جعفری است و لازم است برای تهیه خورشت کرفسی لذیذ مقادیر متناسبی از هر یک از این سبزیجات تهیه، خرد و سرخ شود.
برای به دست آمدن و جا افتادن آن نیز باید زمانی بیشتر را نسبت به پخت سایر خوراکها و خورشت ها به آن اختصاص داد.
در ادامه دستور تهیهی خورشت کرفس لذیذ و اصیل را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
البته لازم به ذکر است که این خورشت را میتوان به دو صورت تهیه کرد. روش اول به صورت آبپز برای کسانی که در مصرف چربی محدودیت دارند و روش دوم سرخ کردن. همچنین میتوان این خورشت را به عنوان غذایی برای گیاهخواران در نظر گرفت و از اضافه کردن گوشت در مراحل پخت آن جلوگیری کرد.
مواد لازم برای تهیه خورشت کرفس (برای 4 نفر):
- 300 گرم گوشت خورشتی
- 150 گرم نعناع
- 400 گرم کرفس
- 150 گرم جعفری
- 1 عدد پیاز بزرگ
- 1 قاشق رب (در صورت تمایل)
- زردچوبه، نمک، فلفل سیاه به مقدار کافی
- آبلیمو و یا آیغوره به میزان دلخواه
طرز تهیه خورشت کرفس
در ابتدای امر لازم است تا کرفسها را به خوبی شسته و سپس اقدام به جدا کردن برگهای کرفس از ساقه آن بکنید.
سپس ساقههای کرفس را با استفاده از چاقو به قطعاتی به اندازه 1 تا 1.5 سانتی متری خرد کنید.
پیاز را به صورت نگینی خرد کرده، مقداری روغن مایع در ظرفی که برای پخت خورشت درنظر دارید ریخته، پیازها را اضافه کنید، تفت داده و اجازه دهید تا سبک، نرم و شفاف شوند. همچنین برای سهولت کار می توانید از پیاز سرخ شده گیلانی استفاده کنید.
بعد از آن میزان کافی زردچوبه را به پیاز در حال سرخ شدن اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا زردچوبه به خوبی به خورد پیاز برود.
گوشتها را در اندازهای مناسب (قطعات متوسط) به طوری که کوچک و یا بزرگ بودن آن باعث برهم خوردن زیبایی ظاهری خورشت نشود به صورت قورمهای خرد کنید و به باقی مواد بیافزایید.
حال گوشت را به همراه پیاز و زردچوبه موجود در قابلمه تفت داده تا تغییر رنگ بدهد. تفت دادن گوشت باعث ایجاد طعمی لذیذتر در خورش میشود البته باید توجه داشت بیش از اندازه انجام دادن این کار باعث سفت شدن گوشت و در نتیجه دیرتر پخته شدن آن میشود.
اگر تمایل به اضافه کردن رب در این خورشت دارید میتوانید در این مرحله از یک قاشق غذاخوری رب استفاده کرده و آن را با پیاز و گوشت تفت دهید تا خامی آن به خوبی گرفته شود.
حال نوبت به اضافه کردن ساقههای کرفس میرسد. ساقههای خرد شدهی کرفس را به باقی موارد درون قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید. البته به نحوی که حالت اصلی خود را از دست ندهد و شمایل خود را حفظ کند. همچنین در نظر داشته باشید که تفت دادن ساقههای کرفس بیش از مقداری که باید باعث خشک و سفت شدن آن خواهد شد. می توانید از کنسرو کرفس سرخ شده گیلانی استفاده نمائید.
بعد از تفت دادن ساقههای کرفس به میزان مطلوب به اندازهی 2 تا 3 لیوان آب به مواد درون قابلمه اضافه کنید و حرارت زیر ظرف را ملایم کرده و اجازه دهید تا گوشت و ساقههای کرفس به پختی مطلوب برسند.
تقریبا بعد از گذشت زمانی در حدود 2 تا 2.5 ساعت تا پختن ساقههای کرفس و گوشت وقت لازم است. در این حین برگهای کرفس، نعناع و جعفری را به صورت ساطوری کاملا ریز و خرد کرده و به همراه مقداری روغن مایع سرخ کنید. در این مرحله همچنین میتوانید از کنسرو نعناع و جعفری سرخ شده گیلانی برای سهولت در کار نیز استفاده نمایید.
در صورت تمایل به داشتن خورشی با رنگ تیرهتر لازم است تا برگ کرفس، نعناع و جعفری را به میزان بیشتری تفت دهید البته این کار باعث از دست رفتن خواص و ارزش غذایی آنها میشود.
در 1 ساعت باقی مانده از زمان پخت ساقههای کرفس و گوشت سبزیجاتی را که از قبل تفت دادهاید به مواد درون قابلمه اضافه کنید. با پخته شدن گوشت به طور کامل نوبت به اضافه کردن نمک و فلفل میرسد. در ادامه نیز برای داشتن طعمی ترش میتوانید به سلیقهی خود از آبغوره، آبلیموی ترش و یا تمرهندی که صاف شده باشد برای خورشت کرفس استفاده نمایید.
بعد از اضافه کردن تمامی مواد در حدود 30 تا 45 دقیقه دیگر خورشت را با حرارت ملایم روی اجاق قرار دهید تا به اندازهی مطلوب طعمها با یکدیگر ترکیب شوند و خورشت به خوبی جا بیفتد و روغن بیاندازد.
بعد از آماده شدن خورشت را به همراه برنج نوش جان کنید.
نکات مهم در پخت خورشت کرفس
- بهتر است برای پخت این خورشت از کرفس تازه استفاده شود
- برای داشتن خورشتی با غلظت مناسب و خوشرنگ بهتر است فقط از برگ کرفس استفاده نکنید و نعناع جعفری را نیز با آن ترکیب کنید چون استفاده از کرفس به تنهایی باعث میشود تا خورشتی آبکی به دست آید.
- خورشت کرفس را برای زمانی درنظر بگیرید که امکان پخت آن با حرارت ملایم و به مدت زمان زیاد وجود داشته باشد زیرا برای تهیه خورشت کرفس جا افتاده و خوشمزه حداقل 2.5 تا 3 ساعت تایم لازم است.
- گوشت مناسب برای پخت این خورشت گوشت سردست گوسفند میباشد.
- اگر تمایل به استفاده از گوشت گوساله دارید بهتر است از گوشت مغز ران گوساله استفاده نمایید.
- خورشت کرفس از جمله خورشتهایی است که به صورت کم آب باید تهیه شود زیرا ساقههای کرفس میزان بالایی آب دارد و در صورت اضافه کردن آب بیشتر از میزان لازم خورشی آبکی تهیه میشود.
- برای خوش طعمتر شدن خورشت کرفس میتوانید به جای آب، از عصاره گوشت یا استاک استفاده نمایید. فقط توجه داشته باشد که عصارهها معمولا دارای مقادیر زیادی نمک هستند پس لازم است بعد از استفاده از آنها ابتدا خورشت را چشیده و در صورت لزوم به آن نمک اضافه کنید تا خورشت شور نشود.
- برای اینکه خورشت کرفس به خوبی روغن بیاندازد مرتب آن را هم نزنید. همچنین میتوانید به خورشت در حال جوشیدن تکهای یخ اضافه کنید تا با وارد شدن شوک به آن روغن آزاد کند.
طرز تهیه خورشت کرفس با لوبیا
خورشت کرفس با لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز یکی از غذاهای خوشمزه و مغذی ایرانی است که با ترکیب سبزیجات تازه و لوبیا، طعمی دلپذیر و متفاوت ارائه میدهد. در اینجا به طور کامل و جامع مراحل تهیه این خورشت را توضیح میدهیم و به نکات مهم در پخت آن اشاره میکنیم:
مواد لازم برای طرز تهیه خورشت کرفس با لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز:
- لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز: ۱ پیمانه (خیس شده از شب قبل)
- کرفس: ۵۰۰ گرم (برگ و ساقه جدا شده و خرد شده)
- پیاز: ۲ عدد (نگینی خرد شده)
- گوشت قرمز: ۳۰۰ گرم (خرد شده به اندازه قورمهای)
- سبزی خورشت (نعنا و جعفری): ۱ پیمانه (ساطوری خرد شده)
- رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق غذاخوری (اختیاری)
- زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- آبلیمو یا آبغوره: ۲ قاشق غذاخوری
- روغن: به میزان لازم
- آب: به میزان لازم
طرز تهیه خورشت کرفس با لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز:
- لوبیا چیتی یا قرمز را از شب قبل خیس کرده و چند بار آب آن را تعویض کنید. سپس سبزیهای نعنا و جعفری را ساطوری خرد کنید و کرفس را پاک کرده و برگ و ساقه آن را جدا کنید و خرد نمایید.
- پیازهای خرد شده را با مقداری روغن مایع در قابلمهای مناسب تفت دهید تا نرم و شفاف شوند. سپس زردچوبه را اضافه کرده و پیاز را برای چند دقیقه دیگر تفت دهید تا طعم زردچوبه به خوبی جذب پیاز شود.
- گوشت قرمز را به صورت قورمهای خرد کرده و پس از شستشو به قابلمه اضافه کنید. گوشت را کمی تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند و کمی سرخ شود. توجه کنید که تفت دادن گوشت به خوشمزهتر شدن خورشت کمک میکند، اما نباید زیاد تفت دهید تا گوشت سفت نشود.
- اگر تمایل دارید، میتوانید یک قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی را به پیاز و گوشت اضافه کنید و کمی تفت دهید تا طعم و بوی خامی رب گرفته شود.
- ساقههای خرد شده کرفس و لوبیاهای نیمپز را به قابلمه اضافه کرده و کمی تفت دهید. مراقب باشید که ساقههای کرفس را زیاد تفت ندهید تا خشک و سفت نشوند. سپس ۲ تا ۳ لیوان آب به قابلمه اضافه کنید.
- حرارت را کم کنید و اجازه دهید گوشت، کرفس و لوبیا به آرامی به مدت حدود ۲ ساعت بپزند تا مواد به خوبی پخته و طعمها به هم مخلوط شوند.
- در طول پخت خورشت، سبزیهای ساطوری شده را با کمی روغن تفت دهید. اگر میخواهید خورشت شما رنگ تیرهتری داشته باشد، سبزی خورشت کرفس و سبزیجات را بیشتر تفت دهید، اما این کار میتواند از ارزش غذایی سبزیجات بکاهد.
- در یک ساعت پایانی پخت، سبزیجات تفت دادهشده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید خورشت به پخت نهایی خود برسد.
- وقتی گوشت و مواد دیگر کاملاً پخته شدند، نمک، فلفل و طعمدهندههایی مانند آبلیمو یا آبغوره را به خورشت اضافه کنید. بگذارید خورشت به مدت ۴۵ دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بپزد تا به خوبی جا بیفتد و روغن بیندازد.
- خورشت کرفس با لوبیا چیتی یا قرمز باید کم آب باشد تا ظاهر بهتری داشته باشد. پس از آماده شدن، آن را با برنج یا کته قالبی سرو کنید. برای تهیه این خورشت خوشمزه و آشنایی با سایر غذاهای ایرانی از جمله طرز تهیه آلو اسفناج، میتوانید به سایت گیلانی فود مراجعه کنید.
خورشت کرفس تبریزی
خورشت کرفس تبریزی یکی از غذاهای محبوب و سنتی ایرانی است که با استفاده از سبزیجات تازه و گوشت قرمز تهیه میشود. این خورشت به دلیل طعم دلپذیر و خواص غذایی بسیار مورد توجه قرار دارد. در اینجا طرز تهیه خورشت کرفس تبریزی به طور کامل و جامع شرح داده شده است:
مواد لازم برای طرز تهیه خورشت کرفس تبریزی
- گوشت قرمز: ۵۰۰ گرم (به قطعات قیمهای خرد شده)
- کرفس: ۵۰۰ گرم (ساقه و برگ جدا شده و خرد شده)
- پیاز: ۲ عدد (خرد شده)
- سبزی خورشت (جعفری، نعناع): ۱ پیمانه (ساطوری خرد شده)
- لپه: ۱ پیمانه (خیس شده)
- رب گوجهفرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- دارچین: ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- آبلیمو یا آبغوره: ۲ قاشق غذاخوری (اختیاری)
- روغن: به میزان لازم
- آب: به میزان لازم
طرز تهیه خورشت کرفس تبریزی
- گوشت قرمز را به قطعات قیمهای خرد کنید و بشویید. لپهها را از چند ساعت قبل خیس کرده و آب آن را چند بار عوض کنید. کرفس را پاک کرده و ساقه و برگ آن را جدا کنید و خرد نمایید. سبزیهای جعفری و نعناع را نیز ساطوری خرد کنید.
- پیازهای خرد شده را با مقداری روغن در قابلمه مناسب تفت دهید تا نرم و شفاف شوند. سپس زردچوبه را اضافه کرده و پیاز را برای چند دقیقه دیگر تفت دهید تا طعم زردچوبه به خوبی جذب پیاز شود.
- قطعات گوشت را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کرده و کمی سرخ شود. این کار به خوشمزهتر شدن خورشت کمک میکند. توجه کنید که گوشت را نباید بیش از حد تفت دهید تا سفت نشود.
- لپههای خیس شده و آبکشی شده را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. سپس رب گوجهفرنگی را اضافه کرده و کمی تفت دهید تا طعم و بوی خامی رب گرفته شود.
- ساقههای خرد شده کرفس را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید. سپس آب را به میزان لازم اضافه کنید تا مواد کاملاً پوشانده شوند. حرارت را کم کنید و اجازه دهید خورشت به آرامی به مدت ۱.۵ تا ۲ ساعت بپزد تا گوشت و لپهها به خوبی پخته و نرم شوند.
- در اواخر زمان پخت، سبزیهای ساطوری شده (جعفری و نعناع) را به خورشت اضافه کنید. توجه کنید که سبزیها را نباید زیاد تفت داد، بلکه به محض اضافه کردن به خورشت، کمی با هم مخلوط کنید تا طعم سبزیجات به خوبی به خورشت منتقل شود.
- در این مرحله، نمک، فلفل و دارچین را به خورشت اضافه کنید. اگر تمایل دارید، میتوانید کمی آبلیمو یا آبغوره به خورشت اضافه کنید تا طعم آن ملس شود. بگذارید خورشت به مدت ۳۰ دقیقه دیگر روی حرارت ملایم بجوشد تا به غلظت دلخواه برسد.
- خورشت کرفس تبریزی را به همراه برنج یا کته سرو کنید. این خورشت باید کمی غلیظ و کم آب باشد تا ظاهر بهتری داشته باشد و طعمهای آن به خوبی به هم ترکیب شوند.
خورشت کرفس با لپه
خورشت کرفس با لپه یکی از غذاهای خوشمزه و محبوب ایرانی است که ترکیب سبزیجات تازه و لپه، طعمی دلچسب و خاص به آن میبخشد. در اینجا مراحل تهیه این خورشت خوشمزه و غذای آماده کاملا مناسب و لذیذ به صورت جامع و گامبهگام توضیح داده شده است:
مواد لازم:
- کرفس تازه: ۵۰۰ گرم (خرد شده)
- لپه: ۱ پیمانه (خیس شده و پخته)
- گوشت قرمز: ۳۰۰ گرم (مخلوط با کمی چربی، خرد شده)
- پیاز: ۲ عدد (خرد شده)
- سیر: ۳ حبه (خرد شده)
- گوجهفرنگی: ۳ عدد (رنده شده)
- رب گوجهفرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- آبلیمو یا لیموی تازه: ۲ قاشق غذاخوری
- زردچوبه: ۱ قاشق چایخوری
- زنجفیل: ۱ قاشق چایخوری
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- روغن: به میزان لازم
- دارچین: ۱ قاشق چایخوری (اختیاری)
- آب: به میزان لازم
طرز تهیه خورشت کرفس با لپه:
- پخت لپه
لپهها را از قبل خیس کنید و سپس با آب تازه بپزید تا نیمپز شوند. این مرحله به پخت سریعتر لپه در خورشت کمک میکند. پس از پخت، لپهها را کنار بگذارید.
- تفت دادن پیاز و سیر
در یک قابلمه مناسب، مقداری روغن بریزید و پیازهای خرد شده را در آن تفت دهید تا طلایی و نرم شوند. سپس سیر خرد شده را اضافه کرده و کمی تفت دهید تا عطر آن بلند شود.
- افزودن گوشت
گوشت خرد شده را به پیاز و سیر اضافه کنید و با حرارت متوسط تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند و کمی سرخ شود. زردچوبه و زنجفیل را به مواد اضافه کنید و با هم مخلوط کنید.
- اضافه کردن رب گوجهفرنگی
رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کرده و چند دقیقه دیگر تفت دهید تا رنگ رب باز شود و بوی خامی آن گرفته شود.
- افزودن گوجهفرنگی
گوجهفرنگیهای رنده شده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید تا مواد به خوبی با هم ترکیب شوند و آب گوجهفرنگی به جوش بیافتد.
- پخت کرفس
کرفسهای خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و هم بزنید. حرارت را کاهش دهید و اجازه دهید کرفس کمی نرم شود.
- اضافه کردن لپه
لپههای نیمپز شده را به قابلمه اضافه کنید و مواد را به خوبی مخلوط کنید. سپس کمی آب به قابلمه اضافه کنید تا خورشت به غلظت دلخواه برسد.
- طعمدهی
نمک، فلفل و دارچین (اختیاری) را به خورشت اضافه کنید و مواد را با هم ترکیب کنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید خورشت با حرارت ملایم به مدت ۴۵ دقیقه تا ۱ ساعت بپزد تا گوشت و لپه کاملاً پخته و طعمها به خوبی با هم ترکیب شوند.
- پایان پخت
در پایان پخت، آبلیمو یا لیموی تازه را به خورشت اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه دیگر بجوشد تا طعمها با هم ترکیب شوند.
- سرو خورشت
خورشت کرفس با لپه را با برنج سفید یا زعفرانی سرو کنید. این خورشت خوشمزه با نان تازه نیز بسیار لذیذ است.
این دستور تهیه خورشت کرفس با لپه، یک وعده غذایی کامل و مغذی را برای شما فراهم میکند و با رعایت این مراحل میتوانید یک خورشت خوشمزه و خانگی تهیه کنید. برای دریافت طرز تهیه بسیاری از خورشتها و غذاهای ایرانی بسیار خوشمزه و پرطرفدار همچون طرز تهیه قورمه سبزی می توانید به وبسایت گیلانی فود مراجعه کنید و تمامی مراحل طرز تهیه خورشتها را ببینید.
کلام پایانی
طرز تهیه خورشت کرفس که یکی از غذاهای محبوب و سنتی ایرانی است که با ترکیب خاصی از سبزیجات تازه و گوشت تهیه میشود. این خورشت با طعم دلپذیر و عطر خوشایند خود، به عنوان یک وعده غذایی سالم و لذیذ در بسیاری از خانوادهها جایگاه ویژهای دارد. از نکات کلیدی در تهیه خورشت کرفس میتوان به انتخاب گوشت مناسب، استفاده از سبزیهای تازه و توجه به زمان پخت مناسب اشاره کرد. با رعایت این نکات، میتوانید خورشتی خوشمزه و دلچسب آماده کنید که مورد پسند همه قرار گیرد.
برای مشاهده دستورهای غذایی متنوع و سنتی دیگر و همچنین دسترسی به نکات مفید در زمینه آشپزی، به وبسایت گیلانی فود مراجعه کنید. این سایت منابع و دستورهای بسیاری برای آمادهسازی غذاهای ایرانی ارائه میدهد.
سوالات متداول
1. چگونه میتوانم خورشت کرفس را خوشمزهتر کنم؟
برای خوشمزهتر شدن خورشت کرفس، میتوانید از سبزیهای تازه و باکیفیت استفاده کنید و به میزان مناسبی از ادویهجات استفاده نمایید. همچنین تفت دادن پیاز و رب گوجهفرنگی قبل از افزودن سایر مواد به خورشت، طعم بهتری به آن میدهد.
2. آیا میتوانم از گوشت گوسفند به جای گوشت قرمز استفاده کنم؟
بله، میتوانید از گوشت گوسفند یا حتی گوشت گوساله برای تهیه خورشت کرفس استفاده کنید. انتخاب نوع گوشت بستگی به سلیقه و ترجیحات شما دارد.
3. آیا میتوانم لپه را در این خورشت حذف کنم؟
بله، اگر به لپه علاقه ندارید یا به دلایلی نمیخواهید از آن استفاده کنید، میتوانید لپه را حذف کنید. خورشت کرفس بدون لپه هم خوشمزه خواهد بود.
4. چه مدت باید خورشت کرفس را بپزم تا به نتیجه مطلوب برسد؟
معمولاً خورشت کرفس به حدود ۲ تا ۲.۵ ساعت زمان پخت نیاز دارد تا گوشت و لپهها به خوبی پخته شوند و طعمها به خوبی ترکیب شوند. با این حال، زمان دقیق ممکن است بسته به نوع گوشت و حرارت پخت کمی متفاوت باشد.
5. چگونه میتوانم خورشت کرفس را از نظر ظاهری زیباتر کنم؟
برای زیباتر کردن ظاهر خورشت، میتوانید سبزیجات را به میزان مناسبی تفت دهید و در آخرین مراحل پخت، کمی زعفران دمکرده به خورشت اضافه کنید. همچنین استفاده از کرفس تازه و خرد شده به حفظ رنگ و ظاهر زیبا کمک میکند.