قیمه یکی از غذاهای خوشمزه ایرانی است که انواع مختلفی دارد که همین امر باعث شده است که قیمه به یکی از محبوبترین غذاهای ایرانی بین مردم تبدیل شود. یکی از قدیمیترین و معروفترین انواع قیمه، قیمه نثار است. خورشت قیمه نثار در اصل متعلق به شهر قزوین است. قیمه نثار قزوین ترکیبی از گوشت و چند مدل خلال است که این غذا را به یک غذای مجلسی و محبوب تبدیل کرده است. از این غذا در بیشتر مهمانیها و مجالس استفاده میشود که به دلیل استفاده از خلالهایی مانند خلال بادام و پسته، علاوه بر اینکه این غذا بسیار خوشمزه و لذیذ است، بسیار مقوی نیز میباشد. ما در این مقاله ابتدا با طرز تهیه قیمه نثار قزوینی آشنا میشویم و سپس در ادامه به نکات کلیدی برای طرز تهیه قیمه نثار نیز اشاره خواهیم کرد.
مواد لازم قیمه نثار قزوین
مواد لازم جهت تهیه قیمه نثار قزوین برای 4 نفر به صورت زیر است :
گوشت ( ترجیحا گوسفندی ) : 800 گرم
برنج : چهار پیمانه
پیاز متوسط : دو عدد
رب گوجه فرنگی : دو قاشق غذاخوری
خلال بادام : یک پیمانه
خلال پسته : نصف پیمانه
خلال پوست پرتقال : نصف پیمانه
زرشک : دو قاشق غذاخوری
پودر هل : نصف قاشق غذاخوری
پودر دارچین : یک قاشق غذاخوری
پودر زیره : نصف قاشق غذاخوری
عرق هل : یک قاشق غذاخوری
گلاب : یک قاشق غذاخوری
شکر : یک قاشق مرباخوری
کره : دو قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده : به مقدار لازم
نمک، فلفل و زردچوبه : به مقدار لازم
طرز تهیه قیمه نثار قزوینی
مرحله اول
در مرحله اول پیازها را شسته و به صورت نگینی خرد کنید. پیازهای نگینی را در قابلمه مورد نظر جهت تهیه قیمه نثار به همراه روغن ریخته و روی شعله گاز بگذارید. پیازها را مقداری تفت دهید تا طلایی شوند. سپس زردچوبه و فلفل را به آن اضافه کرده و دوباره برای چند دقیقه آنها را تفت دهید.
مرحله دوم
گوشت گوسفندی را به صورت قیمهای خرد کرده و بعد از تفت دادن پیازها، به مواد اضافه کنید. گوشت و پیاز را تفت دهید تا رنگ گوشت تغییر کند. سپس رب گوجهفرنگی را به مواد اضافه کنید و مجدد تفت دهید تا علاوه بر گرفته شدن خامی رب، رنگ روغن نیز باز شود. بعد از تفت دادن همه مواد باهم، آب جوش را به ترکیب اضافه کنید و برای 2 الی 3 ساعت بر روی شعله کم اجازه دهید به آرامی مواد پخته و نرم شوند.
مرحله سوم
در این مرحله از طرز تهیه قیمه نثار قزوین نوبت به اضافه کردن ادویهها میرسد. بیست دقیقه مانده به پخت گوشت در قابلمه را برداشته و نمک، زعفران دم کرده، پودر دارچین، پودر زیره و پودر هل را به خورشت اضافه کنید و به خوبی هم بزنید. سپس در قابلمه را نیم باز گذاشته و اجازه دهید مقداری از آب خورش کم شود.
مرحله چهارم
این مرحله از طرز تهیه قیمه نثار قزوینی در واقع مرحله اصلی است که نوبت به آماده سازی مواد روی قیمه نثار است. برای اینکه تلخی پوست پرتقال را بگیرید، پوست پرتقالهای خلال شده را به همراه آب در یک قابلمه ریخته و زمان دهید تا پوست پرتقالها با آب بجوشد و سپس آنها را آبکشی کنید. با تکرار دو الی سه مرتبه این کار، تلخی پوست پرتقالها گرفته میشود. بعد از گرفتن تلخی پوست پرتقال، یک ماهیتابه را به همراه کره و مقداری روغن بر روی شعله قرار داده و پوست پرتقالها را به اضافه کرده و با شعله کم برای چند دقیقه آنها را تفت دهید. سپس خلال بادام را اضافه کرده و چند ثانیه با پوست پرتقالها تفت دهید. در آخر ترکیب زرشک و شکر را به مواد اضافه کرده و ترکیب بدست آمده را با یکدیگر مخلوط کنید. بعد از گذشت دو الی سه دقیقه از تفت خوردن مواد، ماهیتابه از روی شعله برداشته و ترکیب خلال پسته، روغن هل و گلاب را به آن اضافه کنید و به خوبی باهم مخلوط کنید. خلال قیمه نثار آماده است.
مرحله پنجم
دقایق نهایی از پخت گوشت قیمه نثار، مقداری از خلالی که در مرحله قبل آماده شد را درون خورشت ریخته و مخلوط کنید تا مواد کاملا با هم ترکیب شوند و بعد از 5 دقیقه خورشت را از روی حرارت بردارید.
مرحله ششم
در این مرحله نوبت به آماده سازی برنج برای سرو قیمه نثار میرسد. برنج را چندین بار شسته و آب آن را خالی کنید و سپس در یک ظرف به مدت دو ساعت اجازه دهید خیس بخورد. مقداری آب درون یک قابلمه ریخته و دو قاشق غذاخوری روغن و نمک را به آب اضافه کنید و اجازه دهید آب به جوش بیاید. برنج خیس خورده را به آب در حال جوش اضافه کنید و با شعله کم، اجازه دهید 20 دقیقه برنج درون آب جوش به صورت نیم پز آماده شود. سپس برنج را آبکشی کرده و با آب سرد بشویید. مقداری روغن درون یک قابلمه ریخته و برنج آبکش شده را درون آن بریزید. با حرارت کم اجازه دهید برنج شما دم بکشد.
مرحله هفتم
نوبت به آماده سازی نهایی خورشت قیمه نثار میرسد. برنج را درون یک دیس بریزید و مقداری از برنج را با مقداری از خلالهای تفت داده شده و زعفران دم کرده ترکیب کنید. خورشت قیمه نثار را بر روی دیس برنج بریزید و روی آن را با برنج ترکیب شده با خلالها و همچنین ترکیب خلالهای باقی مانده تزئین کنید. خورشت قیمه نثار شما آمده است. از خوردن آن لذت ببرید.
همچنین بخوانید : طرز تهیه خورشت قیمه بادمجان + فوت کوزه گری
نکات کلیدی در طرز تهیه قیمه نثار قزوین
1. اصولا در تهیه انواع قیمه اعم از قیمه نثار و قیمه بادمجان، استفاده از گوشت گوسفند میتواند طعم بسیار خوبی به خورشت بدهد.
2. در هنگام پخت گوشت به هیچ وجه به آن نمک اضافه نکنید. زیرا نمک باعث دیرپز شدن گوشتها میشود.
3. هرچه شعله کمتر باشد و مدت زمان طولانیتری گوشتها بپزند باعث میشود که در نهایت بافت گوشت لطیفتر و لذیذتر شود.
4. در استفاده از پوست پرتقال زیادهروی نکنید. این کار باعث تلختر شدن خورشت قیمه نثار میشود.
5. خلال پسته را بیش از اندازه در آب و گلاب خیس نکنید. زیرا این کار باعث کمرنگتر شدن سبزی خلال پسته میشود.
6. شما میتوانید برای متعادل کردن شیرینی قیمه نثار مقداری آبلیمو یا آب نارنج به آن اضافه کنید.
7. به دلیل اینکه قیمه نثار غذایی خشک به حساب میآید بهتر است مقداری آب گوشت را جداگانه کنار غذا قرار دهید.
8. در طرز تهیه قیمه نثار بهتر است از پیاز قرمز به جای پیاز سفید استفاده کنید. زیرا پیاز سفید باعث شیرینتر شدن خورشت میشود.
اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که به شدت به غذای قیمه نثار علاقه دارید اما وقت درست کردن آن را ندارید، میتوانید از کنسرو خورشت قیمه گیلانی که با تازهترین و بهترین مواد غذایی درست شده است استفاده کرده و از خوردن یک قیمه خوشمزه لذت ببرید.
کلام آخر
قیمه نثار از جمله غذاهای خوشمزه و لذیذ است که میتواند یک وعده غذایی مناسب جهت استفاده در مجالس و مهمانیها باشد. توجه داشته باشید که اگر قیمه نثار را به صورت مجلسی و برای تعداد افراد بالایی درست میکنید، از تکه گوشتهای بزرگتر از حد معمول و همچنین ته دیگ سیبزمینی استفاده کنید تا جلوه قیمه نثار شما بهتر شود. ما در این مقاله ابتدا با طرز تهیه قیمه نثار قزوین آشنا شدیم و سپس در ادامه به نکات کلیدی در طرز تهیه قیمه نثار نیز اشاره کردیم.