تقریبا همه شهرهای ایران غذاهای منحصر بفرد خودشان را دارند. از بهترین غذاهای محلی شهرهای ایران که زحمت بسیاری هم برای مردم منطقه دارد، غذاهای شهرهای جنوبی ایران است. شهرهای جنوبی ایران به دلیل مجاورت آنها با دریا، اغلب از محصولات دریایی در تهیه غذا استفاده میکنند. یکی از معروفترین و لذیذترین غذاهای جنوبی کشور، قلیه ماهی است. قلیه ماهی جنوبی اصل جزو آن دسته از غذاهایی است که مزهاش میتواند تا مدتها زیر دندان شما بماند. اگر فرصتی برای خوردن قلیه ماهی در جنوب کشور را ندارید، میتوانید خودتان به راحتی این غذای اصیل جنوبی را درست کنید. ما در این مقاله با مواد لازم قلیه ماهی جنوبی اصل و همچنین طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی آشنا خواهیم شد.
مواد لازم قلیه ماهی
قبل از آشنایی با طرز تهیه قلیه ماهی آبادانی یا جنوبی، باید بدانید که بیشتر ترکیب قلیه ماهی، سبزی است. پس هر چه سبزی و مواد اولیه قلیه ماهی تازهتر باشد، به همان اندازه قلیه ماهی شما لذیذتر میشود. همچنین سعی کنید از ماهی تازه جهت آماده سازی قلیه ماهی استفاده کنید تا بتوانید بهترین تجربه را از یک قلیه ماهی جنوبی اصل داشته باشید. در ادامه با مواد لازم و طرز تهیه قلیه ماهی برای 4 نفر آشنا میشویم.
فیله ماهی : 4 تکه 500 گرمی
پیاز : 3 عدد متوسط
سیر : 6 حبه
تمر هندی : 200 گرم
گشنیز : 300 گرم
شنبلیله : 100 گرم
زردچوبه، نمک و فلفل : به مقدار لازم
طرز تهیه قلیه ماهی برای 4 نفر
بعد از آشنایی با مواد اولیه قلیه ماهی و تهیه مواد اولیه مرغوب و تازه، نوبت به آشنایی با طرز تهیه قلیه ماهی میرسد.
مرحله اول
تکههای ماهی را تمیز کنید و آنها را با نمک و زردچوبه مزه دار کرده و برای مدت 30 دقیقه آن را کنار بگذارید. سپس سبزیها را به خوبی شسته و آبکشی کنید. بعد از شستن سبزیها آنها را به خوبی خرد کنید. توجه داشته باشید که حتما مقدار شنبلیله از گشنیز کمتر باشد تا قلیه ماهی تلخ نشود.
مرحله دوم
تمرهندی را درون یک کاسه آب گرم گذاشته تا به مدت 20 دقیقه خیس بخورد. سپس تمرهندی را به خوبی با دست ورز دهید و از صافی رد کنید تا به یک مایع غلیظ و یکدست برسد. چنانچه علاقهای به تمر هندی نداشتید و یا نمیتوانستید از آن استفاده کنید، میتوانید از رب انار به جای آن استفاده کنید.
مرحله سوم
پیازها را به صورت نگینی خرد کرده و همچنین پوست سیرها را گرفته و آنها را نیز خیلی ریز خرد کنید. درون یک قابلمه به مقدار کافی روغن ریخته و پیازها را اضافه کنید. پیازها را تا زمان نرم شد و طلایی شدن تفت دهید و سپس سیرها را اضافه کرده تا عطر آنها باز شود. سپس سبزیهای خرد شده را اضافه کنید. سبزیها را تا زمانی که رنگشان تیره شده و آب آنها گرفته شود، تفت دهید.
مرحله چهارم
در این مرحله از طرز تهیه قلیه ماهی آبادانی یا جنوبی، تمر هندیهایی که از قبل از صافی رد کردهاید را به همراه 2 لیوان آب جوش به سبزیها اضافه کنید. سپس فلفل و زردچوبه را به اندازه کافی به خورشت اضافه کرده و اجازه دهید تا به خوبی باهم ترکیب شده و بپزد.
مرحله پنجم
در مرحله آخر ماهیهایی که از قبل آنها را پاک کردهاید را در روغن مقداری تفت دهید و آنها را در نیم ساعت آخر پخت خورش، به قابلمه اضافه کرده و اجازه دهید به خوبی درون سس بپزد. بعد از اینکه قلیه ماهی به خوبی روغن انداخت، مقدار نمک آن را تنظیم کنید. شما میتوانید قلیه ماهی جنوبی اصل را به همراه برنج سرو کرده و از خوردن آن لذت ببرید.
نکات مهم در طرز تهیه قلیه ماهی جنوبی
توجه داشته باشید که نسبت سبزیهای شما رعایت شده باشد زیرا عدم رعایت نسبت شنبلیله به گشنیز، باعث تلخ شدن قلیه ماهی شما میشود. به دلیل استفاده کردن تمر هندی در طرز تهیه قلیه ماهی، بهتر است از نمک کمتری استفاده کنید. همچنین استفاده از سیر و اضافه کردن آن به قلیه ماهی باعث میشود که طبع سرد ماهی از برود.
چنانچه شما دسترسی به مواد آماده جهت تهیه قلیه ماهی ندارید، میتوانید از کنسرو مایه خورشت قلیه ماهی از برند گیلانی که با تازهترین و بهترین مواد طبیعی آماده شده است استفاده کرده و یک قلیه ماهی جنوبی اصل را درست کنید.
کلام آخر
هر زمان سخن از غذاهای جنوبی میشود، قلیه ماهی جزو اولین غذاهایی است که از آن به خوبی یاد میشود. قلیه ماهی به دلیل استفاده از سبزیهای معطر و تمر هندی، طعم منحصر به فردی دارد. همچنین توصیه میشود که از مقدار بیشتری فلفل در قلیه ماهی استفاده کنید، زیرا غذاهای جنوبی به تندی زیاد معروف هستند. ما در این مقاله با مواد اولیه قلیه ماهی آشنا شدیم و سپس به مراحل و طرز تهیه قلیه ماهی آبادانی یا جنوبی اشاره کردیم.